Dyslexie

 DYSLEXIE OF NIET? 

Steeds vaker krijgt een kind ten onrechte de diagnose dyslexie, terwijl er eigenlijk iets heel anders aan de hand is. Niet elke opticien is namelijk in staat om bijvoorbeeld een afwijking als fixatie disparatie op te sporen, of om een verborgen plus op te meten. De diagnose dyslexie is zeker niet altijd ongegrond, maar er zijn kinderen die simpelweg kunnen worden geholpen met een goede oogmeting. BRIL vraagt aandacht voor deze schrijnende gevallen en wil niets liever dan een oplossing voor dit probleem. En die oplossing is er! BRIL heeft alle kennis en kunde in huis voor een uitstekende oogmeting, waarmee misverstanden kunnen worden uitgesloten.

  • Wat is fixatie disparatie?

Optometrist Hans Korse van BRIL, test regelmatig op fixatie disparatie. Hij legt uit wat er met die oogafwijking wordt bedoeld. “Simpel gezegd is het loensen, maar dan niet zichtbaar, omdat het geen zichtbare scheelstand betreft, maar slechts een minieme afwijking. Wat niet wegneemt, dat die toch grote hinder kan veroorzaken, zoals hoofdpijn, moeite met lezen, concentratieproblemen, nekklachten, duiziligheid en last van fel licht.

” Kijk je hebt 2 ogen, als die zich beide op een letter richten, horen de 2 beelden perfect op elkaar te vallen. Bij fixatie disparatie verspringen die beelden een fractie van elkaar, waardoor het brein die twee naar elkaar moet rekenen en laten versmelten. Dat vergt extra inspanning die heel vermoeiend kan zijn. Door middel van prisma’s in de brillenglazen zorgen wij ervoor, dat het brein daar minder inspanning voor nodig heeft. Dat scheelt niet alleen in hoofdpijn. Kinderen geven direct aan dat ze ook scherper én groter zien.”

Zo’n bril maakt lezen gemakkelijker. “Als de beelden op elkaar staan, krijg je een beter overzicht en maak je minder vergissingen als je naar een volgende regel gaat.” Vroeger verwezen we kinderen met dit soort klachten altijd naar de oogarts of orthoptist, dat is iemand die kijkt naar de samenwerking tussen de ogen en die -bijvoorbeeld- kinderen met een lui oog begeleidt. Tot we in aanraking kwamen met fixatie disparatie. We hebben hiervoor een aparte opleiding gevolgd via Carl Zeiss.

ONLINE AGENDA BIJ BRIL AMSTERDAM | PLAN HIER JE AFSPRAAK